piatok 27. januára 2012

Cestoviny s krevetami a rukolou

Hneď na začiatku som urobila jednu chybu. Mala som z toho spraviť rovno dvojnásobné množstvo. Nevadí nabudúce.
Chcelo sa mi pripraviť si domáce cestoviny, mala som aj čas a aj som sa inšpirovala videom (min. 2:30), tak som sa do nich pustila. Vedela som, že to nie je také zložité. Môj otec pravidelne pripravuje domáce cestoviny na tvarohové rezance. Bolo to tak, aj keď sme boli deti a robí to dodnes. A skutočne, nie je to až také zložité, len si to vyžaduje trochu času a umývania riadu.
Kto ale nemá čas na domáce rezance, môže si k nim uvariť špagety.


Cestoviny:
125 g hladkej múky
1 domáce vajíčko
1 žĺtko
1 menšia lyžička soli
vlažná voda
(Pokiaľ sa pripraví dvojte množstvo, aj v tom prípade stačí použiť len 1 žĺtko. V pôvodnom recepte to bolo tak.)

Omáčka:
2 lyžice olivového oleja
1 strúčik cesnaku
1/2 chilli papričky
200 g lúpaných predvarených kreviet
50 ml červeného vína (alebo bieleho, môže sa aj vynechať)
1/2 konzervy s krájanými paradajkami
1 lyžica paradajkového pretlaku
soľ
čierne korenie
1 hrsť rukoly
1/2 šťavy z citróna a citrónová kôra






Preosiatu hladkú múku som zmiešala s celým vajíčkom, žĺtkom a soľou. Cesto som si najprv zmiešala vidličkou, kým sa dalo. Pridala som aj 3 lyžice vlažnej vody, aby som vedela cesto spracovať. Ďalej som už miesila cesto rukou. Bude sa dosť lepiť, ale tak to má byť. Keď bolo cesto dostatočne spracované, vyvaľkala som ho na tenký plát. Preložila som ho na polovicu a z oboch strán som ho zrolovala, vzniklo také uško. Cesto som si nakrájala na 1/2 cm pásiky, potom som niekoľko pásikov rukou nadvihla a rozobrala som zvinuté pásy cesta. Cestoviny som si nechala pár minút presušiť a potom som ich uvarila v osolenej vode, cca za 5 minút.

K omáčke som si najprv pripravila krevety. Použila som mrazené, ktoré som si rozmrazila a narezaním pozdĺž časti čriev, som povyberala malé čierne nitky čriev. Pri týchto maličkých krevetách by to nebolo potrebné, ale mne je to takto sympatickejšie. Cesnak som si popučila nožíkom, posolila som ho a chvíľku som počkala. Potom som si špičkou nožíka, po častiach rozpučila cesnak. Tento spôsob som sa naučila v ChefParade, vyhovuje mi to viac ako prácne umývanie lisu na cesnak. Chilli papričku som si tiež nadrobno nakrájala.
V panvici som si rozohriala 2 lyžice olivového oleja, pridala som cesnak a čilli papričku. Po chvíľke, keď už cesnak rozvoniaval, som pridala krevety. Po 2-3 minútach som priliala červené víno, chvíľku sa povarilo a pridala som lúpané a nakrájané paradajky, za 1 lyžicu paradajkového pretlaku a tiež soľ a čierne korenie. Keď bola omáčka hotová, pridala som uvarené cestoviny, nadrobno nakrájanú rukolu, šťavu z 1/2 citróna a citrónovú kôru.

2 porcie

Zdroj omáčky: Jamie Oliver Jamie po taliansky.

6 komentárov:

  1. Mnaaam, Kinga, ja sa prave chystam v utorok na kurz pripravy domacich cestovin, este som dokonca nikdy taketo domace cestoviny nejedla....Tvoje vyzeraju perfektne a k tomu ta krevetova omacka...mnaaaam!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Kurz prípravy domácich cestovín je určite super vec, treba to vyskúšať a potom si doma urobiť vlastné.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. wow kinga, ty si macherka, krasne si to zvladla!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. jooj,tak na tomto by som si isto pochutila..domace cestoviny milujem,a rukolu,krevety a vino detto:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Jéj Kinga, tie vyzerajú fantasticky! Domáce som vyrábala až raz, boli fajn, len ten čas. Ale viem, že to chce prax a cvičiť a cvičiť,takže tvoje určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. no tedaaa, klobúk dolu, vyzerajú úžasne! :)

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...