sobota 20. novembra 2010

Krtkova torta

V mojej kuchyni sú sladkosti a torty v menšine. Pečiem ich pomenej, keďže ich nemusíme mať každý víkend. Keď sa už do nejakej pustím, prvé čo si pozriem, je pomer cukru a múky. Až sa mi chlpy zježia, keď vidím, že v torte je pomer cukru a múky rovnaký. Zvykla som si v takýchto prípadoch uberať aspoň 30 až 40% cukru.
Keď som bola mladšia myslela som si, že pri jedlách naslano sa môže pomer surovín upravovať, ale pri sladkostiach som si myslela, že to, čo je napísané, sa musí vždy dodržať. Až kým mi raz niekto nepovedal, že v ich rodine sa cukor vždy upravuje, teda ho uberajú. Skúsila som to aj ja a nám to takto vyhovuje. Nemusí byť všetko prehnane sladké.
Aj v pôvodnom recepte bolo toho cukru viacej, tu je ale moja verzia. Torta nie je práve najkrajšia. Je to taká kôpka hnedej mrveničky, čo už že sa drobí, ale chuť je vynikajúca.


Cesto:
4 vajíčka
100 g kryštálového cukru
4 lyžice horúcej vody
140 g polohrubej múky
15 g kakaa
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
štipka soli

Krém:
500 ml mlieka
1 balenie Zlatého klasu
3 lyžice kryštálového cukru
2 x 20 g vanilkového cukru
250 g hrudkového tvarohu
125 g Hery
4 lyžice práškového cukru
3-4 banány

maslo a múka na vysypanie tortovej formy
tortová forma s priemerom 24 cm 

Začala som prípravou cesta a to tak, že som si pripravila 3 misy. Do jednej som si dala bielka a so štipkou soli som vyšľahala tuhú penu. Pridala som aj polovicu kryštálového cukru a ďalej som miešala. Do druhej misy som dala žĺtka a druhú polovicu cukru, taktiež som si ich spolu vyšľahala a pridala som ešte 4 lyžice horúcej vody.
Do tretej mise som si preosiala múku s kakaom a sódu bikarbónu. Polovičku múky som primiešala opatrne k vyšľahaným bielkam a druhú polovicu k žĺtkom. Obe masy cesta som si opatrne zmiešala a vyliala do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Cesto som piekla na 180°C cca 30 min., horné-dolné pečenie. Cesto som ale kontrolovala pomocou špáradla. Keď sa už na špáradlo nič nenalepilo, cesto bolo hotové.
Medzitým som si pripravila krém. V 100 ml mlieku som si rozmiešala Zlatý klas. Zvyšok mlieka som si zmiešala s 3 lyžicami cukru, s jedným vanilkovým cukrom a nechala som ho zovrieť. Potom som doň pridala rozmiešaný Zlatý klas a uvarila som hustý "puding". Vyložila som ho na balkón, keďže vonku bolo chladno. Počkala som kým „puding“ vychladne a potom som doň pridala vopred vymiešanú zmes tvarohu, vanilkového a práškového cukru a zmäknutú Hery.    
Tortové cesto som nechala vychladnúť a potom som pomocou nožíka opísala kruh asi pól centimetra od kraja. Pomocou rúk som opatrne vybrala stred cesta tak, aby zostal asi 0,5 cm-ov hrubý spodok. Takto získané cesto som si pomedzi prsty rozmrvila. Do priehlbiny v ceste som vložila po dĺžke prekrojené banány a na to som navrstvila krém. Na tento krém som opatrne "naťapkala" rozmrvené cesto. Bude to opadávať, ale nakoniec sa väčšina prichytí a torta bude pripravená. My sme ju jedli až na ďalší deň, takže mala čas stuhnúť.


cca 10 kúskov

3 komentáre:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...