utorok 20. apríla 2010

Cuketová pomazánka

Cuketu zbožňujem. Snažím sa ju robiť na rôzne spôsoby a vyhľadávam recepty, kde sa táto zelenina môže použiť. V priebehu leta, keď už bude mať cuketa „sezónu“ a bude oveľa dostupnejšia, plánujem uverejniť aj iné moje obľúbené recepty z cuketky :). Základ tejto pomazánky pochádza odtiaľto, aj keď i v tomto prípade došlo z mojej strany k istým úpravám.


400 g menších cukiet (2 ks)
menšia cibuľa
1/2 žltej papriky
1/2 červenej papriky
1 tavený syr (100 g črievko)
150 ml smotany na varenie
olej
soľ
vegeta
čierne korenie
2 lyžičky korenia na „čínu jemnú“

Začala som tým, že som si nadrobno nakrájala cibuľu, tú som si na troške oleja spenila. Medzitým som si cukety poriadne umyla, keďže to boli mladé a malé cukety, ponechala som im aj šupku, pomazánka bude potom pekne zelená. Ak by som, ale použila väčšie kusy, tak by som si ich škrabkou očistila a aj jadierka by som vydlabala. Pripravenú cuketu som si najemno nastrúhala a pridala k cibuľke. Trošku som ju osolila, cuketa pustila máličko šťavy. Takto som to dusila asi 5-7 min. Potom som pridala na malé kocky nakrájanú žltú a červenú papriku (teraz som mala len v oleji zaváranú červenú papriku, preto som použila takúto), pridala som syr črievko, smotanu na varenie a dochutila koreninami. Podľa mňa je jemné čína korenie pri tejto pomazánke veľmi dôležité, dodá jej vynikajúcu chuť. Pomazánku som ešte takých 5 min. podusila a nechala vychladnúť. Je vynikajúca s chlebíkom, s bagetou, s rožkami ...., ale aj ako omáčka na cestoviny.

3 komentáre:

  1. výýýborne Kinga dala si to hore ako si slúbila :)....takže mne už ostáva iba nakúpiť ingrediencie a pustiť sa do toho...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. cuketová pomazánka je výborná - pochválil každký, kto ochutnal :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rampo - napíš potom ako chutilo, u mňa si to už testoval, takže vieš porovnať
    Zuzi - teším sa, že sa ti osvedčila pomazánka

    OdpovedaťOdstrániť

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...